Vastuullisuus

Otavan vastuullisuusraportti

Innostunut maailmasta

Otava on yli 130-vuotias perheyritys. Siinä vierellä Suomi-neitokin tuntuu nuorikolta. Olemme eläneet ja kasvaneet yhdessä Suomen kulttuurin kanssa, innostuneet ilmiöistä ja ihmisistä, näyttäneet kehitykselle suuntaa. Ja Suomen upea koulutusjärjestelmä! Sitäkin olemme omalla panoksellamme olleet rakentamassa kaikkien tuntemien oppikirjojen voimalla. Näin pitkät perinteet asettavat aikamoisen vastuun toimia esimerkillisesti. Esimerkkinä toimimme myös muutoksessa, siihen vastaamisessa ja varautumisessa – sekä sen ohjaamisessa. Otavan kustantamisen ja julkaisemisen linja on aina perustunut moniarvoisuuteen, ja avarakatseisuuteen. Kurkotamme korkealle, ja teemme sen yhdessä, avoimin mielin.

Ylpeästi ammattilainen

Median murroksessa helppoja voittoja haetaan tekemällä työ nopeammin, pintapuolisemmin ja halvemmalla. Meidän alallamme se näkyy esimerkiksi klikkijournalismina ja sisällöllisesti hutaistuna kertakäyttökulttuurina. Me emme johtavana suomalaisena kulttuurisisältöjen tuottajana halua tällaiseen lähteä. Olemme sen velkaa ihmisille, jotka hakevat julkaisuistamme iloa arkeen, rakennuspalikoita maailmankuvaan ja henkistä kasvua. Emme voi pettää myöskään kirjailijoita, jotka valitsevat meidät saattamaan maailmaan intohimonsa hedelmät, tai niitä kulttuurin jättiläisiä, joiden harteille koko Otava on rakennettu. Siksi teemme intohimolla ja ammattitaidolla kaikki sisältömme, on niiden päämääränä sitten tiedon jakaminen, näkökulmien tarjoaminen tai viihtyminen.

Otava <3 luonto

Haluamme jättää maailman seuraaville sukupolville hyvässä kunnossa. Niinpä olemme sitoutuneet ympäristötoimintamme jatkuvaan seuraamiseen ja kehittämiseen. Työskentelemme ympäristöhaittojen pienentämiseksi ja viestimme ympäristötyöstämme avoimesti. Tiedämme, että tämän kokoisen yrityksen teoilla on suuri merkitys. Keskeistä ympäristövastuussamme on:

  • Ympäristöasioiden hyvä hoitaminen omissa toimipisteissämme ja arkipäivän työssä
  • Paperin kulutus ja hankinta
  • Tuotteisiin liittyvä energiatehokkuus

Esimerkkejä ympäristövastuutyön toimenpiteistä:

  • Laskemme hiilijalanjälkemme ja asetamme sen perusteella päästövähennystavoitteet.
  • Konsernin kaikki kirjat ja lehdet painetaan painoissa, joilla on joutsenmerkin käyttöoikeus. Joutsenmerkki näkyy tuotteissamme.
  • Käytämme Otava-konsernissa päästötöntä energiaa.

Me kaikki olemme Otava

Menestyksekkään Otavan takana on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta. Siksi me haluamme nähdä ihmisen ennen lukuja ja olla reilu työnantaja. Sellainen, jolle itse haluaisimme työskennellä. Olemme perheyritys muillakin tavoin kuin sanan perinteisessä mielessä. Kaikki alkaa tarinoista ja luojista. Meillä on töissä suuri joukko hienoja ihmisiä, joista jokainen ansaitsee työrauhan, mahdollisuuden kehittyä ja kiitoksen. Kaikki otavalaiset tekevät omalla panoksellaan tämän mahdolliseksi. Tarjoamme työntekijöillemme oikeudenmukaisen, yhdenvertaisen ja turvallisen työympäristön. Vastuullisena työnantajana haluamme olla joustava ja kannustava. Ymmärrämme, että työntekijöillämme on elämää ja intohimoja myös työn ulkopuolella. Oli perusteena sitten halu kehittää itseään, perheenlisäys tai vaikka kaipuu nähdä maailmaa, ovat ne kaikki mielestämme yhtä hyviä syitä.

Reilu suomalainen

Haluamme olla vastuullisia myös yrityskansalaisena ja yhteistyökumppanina. Toimimme reilulla tavalla asiakkaita, alihankkijoita ja kilpailijoita kohtaan. Otava-konsernissa on laadittu eettiset toimintaperiaatteet, jotka ohjaavat kaikkia otavalaisia ja kanssamme yhteistyötä tekeviä. Yhdistämme luotettavuuden intoon ja kykyyn luoda uutta. Olemme eteenpäin katsova kumppani, joka tarjoaa kasvualustan uusille ideoille. Kurkotamme korkealle yhdessä. Otava ja avainlippu viihtyvät erinomaisesti toistensa seurassa. Käytämme kotimaista, vastuullisesti tuotettua paperia ja valmistamme kirjamme valtaosin Keuruulla. Muutoinkin pyrimme käyttämään kotimaisia palveluntuottajia, jotka vaikuttavat positiivisesti työllisyyteen. Olemme pieni maa, ja menestyäksemme meidän on vedettävä yhtä köyttä.

Taloudessa tarkasti ja sydämellä

Jotta voimme toimia hyvin ja vastuullisesti, toimintamme on oltava taloudellisesti tervettä. Otava-konsernin taloudellisen vastuun perusta onkin kannattava liiketoiminta, joka takaa jatkuvuuden ja turvaa investoinnit ja työpaikat. Perheyhtiönä emme tavoittele pikavoittoja vaan kannattavuutta pitkällä aikavälillä. Periaatteenamme on, että liiketoimintamme hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa. Pidämme esimerkiksi huolta siitä, että Otava-konsernin verot maksetaan Suomeen. Sama periaatepohja on keskeinen myös alihankkijasuhteissamme.

Alussa ja lopussa on kulttuuri

Jokainen meille tuleva käsikirjoitus on uusi maailma, jonka loppuun saattaminen on oma seikkailunsa. On suuri onni saada työskennellä keskellä kulttuurin kehitystä. Toimittajamme tuovat meille joka päivä tuoreita näkökulmia maailmasta. Ja kuinka hienolta tuntuukaan luovuttaa kouluille uusia oppimateriaaleja, kun tietää, että työt on tehty itseään säästämättä ja niin hyvin kuin kansamme nuoret mielet ansaitsevat. Me rakastamme tätä työtä.