Työt hoituvat etänäkin

14.07.2020

Etätyöskentelyä on takana yli 20 viikkoa. Työt hoituvat ja etäkokoukset ovat joka- ja kokopäiväistä tekemistä. Uusia keinoja etäkokousten tehostamiseksi, fasilitoimiseksi ja aktivoimiseksi on opiskeltu ja haettu. Tavoitteena on luoda yhteisiä uusia toimintatapoja ja käytäntöjä.

Otavalla siirryttiin etätyöskentelyyn maaliskuun puolivälissä. Tuolloin vuorokaudessa noin 900 henkilöä siirtyi etätyöskentelyyn. Joillekin kyseinen työskentely oli aivan uutta — eikä ollut soveltuvia välineitäkään. Kaikilla välineet ja yhteydet saatiin kuntoon alle viikossa.

Työkulttuurin muutoshanketta ja uusien työvälineiden käyttöönottoa on yhteisessä hakkeessa viety eteenpäin jo yli kaksi vuotta. Nyt koronapandemian myötä opitulle tuli happotesti. Hyvin toimi ja pohjatyö kantoi hedelmää!

Taustalla IT on aktiivisesti yhdessä koko mediatoimialan kesken seurannut kyberturvallisuuteen liittyviä asioita ja pandemian aiheuttamien lieveilmiöiden seurantaa. Tiedonvaihto on ollut aktiivista ja hyödyllistä.

Paluuta arkeen, jossa myös työskennellään toimitiloissa, suunnitellaan kaikissa toiminnoissa. Emme voi sanoa enää, että palataan normaaliin – etätyöskentelystä ja tulevaisuudessa hybridikokouksista on muodostunut uusi normaali. Moni miettii, montako päivää viikossa tekisi jatkossa etätöitä, mitä hyvää etätyömahdollisuus on tuonut tullessaan ja mitkä ovat niitä työtehtäviä ja asioita, joiden takia toimipisteessä työskentelystä on hyötyä.

Yhteisöllisyyden ja yhteyksien ylläpitäminen työyhteisön kesken on tärkeää. Ergonomiaan ja taukoihin on hyvä kiinnittää huomiota edelleenkin. Näihin asioihin helpotusta ja muutosta tuo osittainenkin toimipisteisiin palaaminen.

Rajoituksia on varmasti vielä kesälomien jälkeenkin, mutta uudenlaiseen työskentelymalliin palaamme sitten kesälomien jälkeen. Olemme muutoksen keskellä – siirrymme kriisistä selviytymisestä uudenlaisen työskentelykulttuurin keskelle. Kokeilemalla selviää, että minkälainen työskentelymalli kussakin tiimissä tai työyhteisössä on toimiva.

Maarit Laakkonen
Tietohallintojohtaja
Otava-konserni