Vuoden 2010 Tilinpäätöstiedote (ennakkotiedot)

h3>Otava-konsernin tulos parani

Otava-konsernin liikevaihto oli 223,3 (223,1) miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli 0,1 prosenttia. Operatiivinen liikevoitto oli 28,2 (25,8) miljoonaa euroa ja liikevoitto 26,1 (23,1) miljoonaa euroa. Suhteellinen operatiivinen liikevoitto parani 11,5 prosentista 12,6 prosenttiin. Tilivuoden voitto oli 17,7 (14,7) miljoonaa euroa. Tulorahoitus parani ja omavaraisuusaste nousi 63,9 prosenttiin (57,3).  Sijoitetun pääoman tuotto parani 18,4 prosenttiin (15,8). Konsernin tuloksen paraneminen perustui ajoissa suoritettujen sopeuttamis- ja tehostamistoimien lisäksi uusiin toimintatapoihin.

Kustannusosakeyhtiö Otavan markkinaosuus kasvoi

Kirjat-liiketoiminnan liikevaihto laski viisi prosenttia. Kustannusosakeyhtiö Otava kasvatti markkinaosuuttaan kaunokirjallisuudessa. Oppimateriaalien myynti säilyi edellisvuoden tasolla. Yhtiön tulos parani edellisvuodesta. Suuren Suomalaisen Kirjakerhon myynti laski, mutta yhtiö säilytti markkinajohtaja-asemansa ja teki tyydyttävän tuloksen. Otavan Kirjapaino Oy:n myynti ja tuotanto laskivat heikentyneen kysynnän vuoksi. Yhteistyö kustantamojen kanssa sujui erinomaisesti.

Lehdet paransivat edelleen tulostaan

Lehdet-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia. Lehtien tilausmyynti kasvoi edellisvuodesta ja kestotilaajien määrä nousi edelleen. Myös mediamyynti kasvoi edellisvuodesta. Asiakaslehtiliiketoiminnan myynti kasvoi selvästi ja tulos parani merkittävästi. Otavamedian tulos parani entisestään. Talouden taantuma vaikutti aikakauslehtiliiketoimintaan Baltiassa ja Liettuan yhtiön liiketoiminta lopetettiin.

Uudet liiketoiminnat kasvoivat ja paransivat tulostaan

Uusien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi 23 prosenttia edellisvuodesta ja kannattavuus oli erinomainen. NettiX Oy:n asema sähköisissä markkinapaikoissa on edelleen vahvistunut. Plaza-portaalin uudistus onnistui ja sekä kävijämäärä että myynti kasvoivat. Otava-konserni oli edelläkävijä digitaalisessa kustantamisessa, mutta sähköisten kirjojen ja lehtien myynti oli vielä pientä.

Otava Oy:n yhtiökokous pidetään 11.3.2011, jolloin vuoden 2010 vuosikertomus julkaistaan.

Lisätietoja: Liisa Riekki

Viestintäjohtaja

p. 09 1996 340, 040 5107 336