Otava-konsernin vuoden 2012 tilinpäätöstiedote 14.3.2013

Otava-konsernin tulos oli olosuhteisiin nähden hyvä

Otava-konsernin liikevaihto kasvoi 21 prosenttia edellisestä vuodesta ollen 314,7 (260,3) miljoonaa euroa. Kasvu johtui Suomalainen Kirjakauppa Oy:stä, joka on ollut osana Otava-konsernia 1.10.2011 alkaen. Operatiivinen liikevoitto oli 26,6 (35,7) miljoonaa euroa. Tilikauden voitto oli 18,5 (20,5) miljoonaa euroa. Loppuvuosi on kirjakauppa-alan vilkkain myyntiaika, mikä vaikuttaa tuloslaskelmien vertailtavuuteen.  Ilman Suomalaista Kirjakauppaa konsernin myynti laski 2 prosenttia. Omavaraisuusaste parani ollen 64,8 (59,4) prosenttia ja tulorahoitus säilyi hyvänä.

Kustannusosakeyhtiö Otavan markkina-asema vahvistui

Kirjat-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 2 prosenttia edellisvuodesta ja tulos säilyi hyvällä tasolla. Kustannusosakeyhtiö Otava on Suomen suurin kirjankustantamo. Otavan yleisen kirjallisuuden myynti ja markkinaosuus kasvoivat sekä kauno- että lasten ja nuorten kirjoissa.  Oppimateriaaleissa Otava säilytti vahvan asemansa peruskouluissa ja kasvatti markkinaosuuttaan lukiokirjoissa. Like Kustannus Oy:n myynti kasvoi merkittävästi ja tulos parani. Otavan Kirjapaino investoi alkuvuodesta uuteen liimanidontalinjaan.

Suomalainen Kirjakauppa kasvatti myyntiään

Suomalaisen Kirjakaupan hallinnollinen haltuunotto saatiin päätökseen toukokuussa, ja ketjuyksikkö muutti Pasilaan. Yhtiön myynti ylitti edellisvuoden tason ja vertailukelpoinen tulos parani edellisvuodesta. Suomalaisen Kirjakaupan toimintaa kehitetään edelleen vahvasti alkaneen vuoden aikana.

Tilausmaksujen arvonlisävero vaikutti lehtien myyntiin

Lehdet-liiketoiminnan liikevaihto supistui 5 prosenttia. Tulos heikkeni, mutta pysyi edelleen hyvällä tasolla. Lehtien tilausmyynti laski ja lehtien uusmyynti  on vaikeutunut. Mediamyynti laski vain hiukan ja konserni sai lisää markkinaosuutta mediamarkkinoilla. Asiakaslehtiyksikön Deco Media Oy kasvoi voimakkaasti ja paransi tulostaan. Viron aikakauslehtien kustannustoiminta kasvoi ja yhtiö teki pienen positiivisen tuloksen.

Uudet liiketoiminnot kasvoivat edelleen

Uusien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi 28 prosenttia edellisvuodesta ja kannattavuus säilyi hyvällä tasolla. NettiX Oy:n asema johtavana moottoritoimialan sähköisenä markkinapaikkana vahvistui edelleen. Huhtikuussa tehdyllä kaupalla konserni osti 65 prosenttia Ampparit Oy:n osakekannasta. Yhtiö ylläpitää ampparit.com uutissivustoa ja tarjoaa mediaseurantapalveluita. Amppareiden liikevaihto ja tulos ovat ylittäneet odotukset.

Yhtiökokous

Otava Oy:n 14.3.2013 pidetyssä yhtiökokouksessa hallitukseen valittiin Olli Reenpää, Jorma Ollilla, Henrik Ehrnrooth, Eero Broman ja Heikki Lehtonen sekä uudeksi jäseneksi Alexander Lindholm. Varajäseniksi valittiin Pasi Vainio, Minna Castrén ja Timo Kopra. Uudeksi hallituksen varajäseneksi valittiin Otavamedia Oy:n toimitusjohtaja Pekka Harju.

Yhtiökokouksen jälkeen pidetyssä hallituksen kokouksessa hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Olli Reenpää ja varapuheenjohtajiksi Henrik Ehrnrooth ja Jorma Ollila.