Kaikkiin Otavan kirjoihin Joutsenmerkki

Kustannusosakeyhtiö Otavan kaikkiin kirjoihin tulee ensi vuoden alkupuolella pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Ensimmäinen Joutsenmerkin saanut kovakantinen kirja on juuri ilmestynyt J.K. Rowlingin Paikka vapaana. Otavan oppikirjoissa ja Seven-pokkareissa merkki on näkynyt jo vuoden 2012 alusta.
 
Otavan Kirjapainolla Keuruulla on ollut jo vuoden lupa käyttää Joutsenmerkkiä kaikissa muissa paitsi kovakantisissa kirjoissa. Koviin kansiin käytetty pahvi valmistetaan ekologisesti kierrätyspaperista, mutta Joutsenmerkin kriteerit täyttävää materiaalia ei ollut saatavissa. Pahvin valmistajan tuotekehityksen ja tarkistusten jälkeen, tilanne on nyt korjattu ja kaikkiin Otavan Kirjapainon tuotteisiin on mahdollista laittaa Joutsenmerkki.
 
Pohjoismaiden yhteinen ja kuluttajien hyvin tuntema Joutsenmerkki takaa, että kirjassa käytetyt materiaalit ja Kirjapainon valmistusprosessi ovat ympäristön kannalta parhaiden joukossa. 
 
Joutsenmerkin saaneet tuotteet ovat läpäisseet niille asetetut tiukat, asiantuntijoiden laatimat ympäristö-, laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Merkin saaminen edellyttää toiminnan vastuullisuutta. Joutsenmerkin myötä Otavan Kirjapainon kemikaalikäyttö, jätemäärä, päästöt ja energian kulutus on puolueettomasti tarkistettu. Joutsenmerkillä merkityn tuotteen valmistustapa tukee kestävää kehitystä.
 
Otavan kirjoissa on painopaikkatietojen yhteydessä Joutsenmerkin lisäksi seuraavat merkit:
– Avainlipputunnus kertoo, että kyseessä on Suomessa ja pääosin suomalaisista raaka-aineista valmistettu tuote. Otavan Kirjapaino on Suomalaisen työn liiton jäsen.
– DNV-merkki kertoo kehitystyöstä. Otavan Kirjapaino on sertifioinut toimintansa kansainvälisten standardien mukaisesti. Sertifioinnin myötä yhtiö on sitoutunut jatkuvaan parantamiseen ja prosessiensa kehittämiseen.
 
Kriteerien täyttäminen on osa Otava-konsernin yhtiöiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuutyötä.