Finlandia Junior -palkinto Kujanpään ja Metsolan Minä ja Muro -kirjalle

Viittomakielinen rap-artisti Signmark alias Marko Vuoriheimo valitsi Mari Kujanpään kirjoittaman ja Aino-Maija Metsolan Minä ja Muro -kirjan vuoden 2009 Finlandia Junior -voittajaksi.

Signmark perustelee valintaansa:

"Kirjan koskettava tarina kertoo 9-vuotiaan tytön kokemuksista; kodista ja koulusta. Lauhalla on Muro-niminen nalle, jolle hän voi kertoa kaikki huolensa ja Muro kuuntelee. Hänellä on aina aikaa Lauhalle. Muro hyväksyy Lauhan juuri sellaisena kun hän on.

Lauha toimii hyvänä roolimallina muillekin lapsille ja nuorille, jotka kokevat vastaavanlaisia tilanteita. Toisaalta Lauhan avulla moni lapsi ja nuori voi huomata, että heillä on rakastava perhe, jota tulisi kunnioittaa.

Lauhalta saa paljon hyviä vinkkejä esim. harrastus on yksi hyvä paikka saada ystäviä. Minäkin sain ystäviä jääkiekkoharrastuksen kautta vaikka minuakin haukuttiin koulussa. Olen itse oppinut selviytymään näistä asioista seuraamalla vanhempia ystäviäni kuten Lauhakin teki. Yhdeksäsluokkalainen työharjoittelussa oleva Heta on mainio esimerkki muillekin nuorille, että pienempien lasten puolia on aina pidettävä. Joskus jopa pelkästään kuuntelu riittää. Lauhan tarinaan voi moni lapsi samaistua.

Kirjaa voi myös lukea lapsi ja aikuinen yhdessä. Itse pienen lapsen isänä olen huomannut, miten tärkeää se on. Kohdata asioita yhdessä lapsen kanssa. Silloin voidaan keskustella, mitä mieltä asioista ollaan. Mitä itse tekisi tai miten tulisi toimia toisin?

Kuvat tasapainottavat tekstiä hyvin. Ne antavat aikaa miettiä omaa tilannetta ennen jatkamista. Vaativan kirjan tekstiä on helppoa lukea, eikä tarvita kovan luokan suomen kielen taitoa. Vaikka tarina on koskettavan surullinen, sieltä löytyy myös iloisia kohtia.

Kirja sopii aikuisillekin. Se muistuttaa että priorisointi on tärkeää ja lapsilleen tulee antaa aikaa. Tänä päivänä liian usein vanhemmat ovat kiireisiä, eivätkä ehdi pysähtyä ja kuunnella lastaan. Jokainen lapsi ja aikuinenkin tarvitsee rakkautta, läheisyyttä, vuorovaikutusta sekä ymmärrystä. Lapsi saa olla lapsi, ei hänen tarvitse kantaa koko maailmaa.

Vaikka kuinka hyvän koulutustason hyvinvointivaltio Suomi onkin, niin silti on hyvä muistaa lasten ja nuorten hyvinvointi sekä kotona että koulussa.

Se on tärkeää ennen kuin nuori lähtee itsenäiseen elämään."

Mari Kujanpää (ent. Tammi) on syntynyt 16.10.1976 Paimiossa. Hän on valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta vuonna 2000. Hän on myös opiskellut kirjastoalaa ja toimii nykyisin kirjastonjohtajana Oripään kunnan kirjastossa.

Aino-Maija Metsola (s. 1983) on palkittu freelance-kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2008. Suomenlinnassa asuva ja työskentelevä Metsola on tehnyt mm. kangasprinttejä Marimekolle, postimerkkejä Itellalle, konvehtimuotoilua Fazerille sekä kirja- ja lehtikuvituksia.