Antti Hyryn Uuni voitti Finlandia-palkinnon

Antti Hyry on saanut vuoden 2009 Finlandia-palkinnon romaanistaan Uuni.

Ote voittajan valinneen kulttuurineuvos Tuula Arkion perusteluista:

"Tarinan kiireetön kerronta vie mukanaan. Se imaisee mukaansa lähes hypnoottisella tavalla jopa niin, että lukija odottaa malttamattomana Pietarin ja Hannan paluuta Ruotsin matkalta takaisin uunin rakennustöiden pariin. … Kirjaa lukiessa alkoi uunin muuraaminen näyttäytyä minulle yhä vahvemmin allegoriana ihmisen elämän rakentamiselle. Mitkä ovat meidän oman elämämme rakennustiilet, missä kulkevat linjalangat joita ei pitäisi ylittää. Sukulaismies Tapani sen oikeastaan sanoo: "Se siinä on oikeastaan siinä muuraamisessa, ei niinkään se, että saa tehtyä tulisijan, sekin on merkittävää, mutta se oppiminen siinä matkalla". Pietari puolestaan toteaa, että "kun ajattelee sitä liikettä, kun ottaa tiilen käteen, laastia toisella kädellä tuohon ja asettaa tiilen, siihen painaa, oikeaan kohtaan, tämä kaikki jää eikä niitä liikkeitä enää ole, mutta tiili on tuossa paikoillaan". … Hyryn kirja on kuvaus ihmisen elämästä maailmankaikkeudessa kaukana pohjoisessa, luonnon keskellä, kuvaus ihmiselämän perusasioista, hyvästä arjesta ja työn tekemisestä käsin. Kohtuullisen ja hyvän elämän rakennuspuista. Ihmisen olemassaolosta ja ajan kulumisesta."

Antti Hyry syntyi 20.10.1931 Kuivaniemellä ja valmistui diplomi-insinööriksi 1958. Hän jätti kuitenkin tekniikan heti, ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi ja samana vuonna ilmestyi hänen esikoisteoksensa novellikokoelma Maantieltä hän lähti.

Antti Hyryn teosten keskeisenä aihepiirinä ovat usein lapsuus ja pohjoissuomalainen maaseutu ihmisineen. Proosatuotantonsa lisäksi Hyry on kirjoittanut myös kuunnelmia.

Antti Hyryn esittely Otavan sivuilla.